Har du också känt suget?

Som en slags svart hål som drar dig till nyhetssändningarna, nyhetsapparna, radiosändningarna. Till flödet av självutnämnda okritiskt granskande nyhetsankare i sociala medier. Överallt och hela tiden. Känslan av att du inte kan värja dig, bara måste, en gång till. Det första du gör på dagen, och det sista.  

Däggdjurshjärnan i dig känner lukten av hot.
Vill förstå vad det är för hot.
Vill ha en plan för att komma undan oskadd från hotet.

Människohjärnan i dig vill göra en plan.
Samla in information, bedöma läget.
Se vilka möjligheter alternativ som finns att välja mellan.
Plan a? Plan b? Plan c?

Men det är svårt. Din däggdjurshjärna förstår inte det här hotet. Den försöker lista ut om det går att fly eller fäkta. Ständigt beredd håller den flödet av stresshormoner rullande.

Din människohjärna blir stressad av all information som strömmar in, oavbrutet och i högt tempo. Utan mental fika-rast. Samtidigt får den för lite information för att kunna göra bra planer. Den vill veta!  Den vill ha kartan! Inga problem för den att hitta vägar framåt om den vet vart vi ska. Om den bara får lite fakta. Ovisshet är det värsta människohjärnan vet.

Mitt i allt det här är du.
Och försöker förstå läget här och nu. Förstå hur du ska göra. Din autopilot av psykiska försvar aktiveras. Och min. Och alla andras.  Och de ser olika ut.

Du kanske är den som hellre tar det säkra före det osäkra. Den som verkligen tar in hotet, fullt ut. Bunkrar upp, hamstrar, undviker all social kontakt du kan. Tänker vad som helst kan hända, även mig. Hellre ”safe than sorry”.

Eller är du den som tänker att vi inte kan låta rädslan styra våra liv. Att värre saker än det här har hänt och kan hända. Livet är en farlig plats, men jag tänker inte låta det hindra mig från att leva mitt liv, här och nu.

Kanske är du den som vill lita på myndigheter och auktoriteter.
Kanske är du den som ifrågasätter och kritiskt granskar auktorieterna, inte litar på dem över huvud taget.
Kanske är du rebellen.
Kanske är du den alltigenom ansvarstagande.

I en flock finns alla möjliga varianter. Variationen behövs och är nödvändig för flockens överlevnad. Vi har alla en personlighet, en livshistoria, en livssituation, ett förhållningssätt till livet som påverkar hur vi tolkar och vad vi gör utifrån vår tolkning. 

Var varsam innan du dömer andra eller dig själv. I denna tid är det så lätt att döma. Jag vet. Jag med. Vi vill att alla ska göra rätt nu. Så det blir bra så fort som möjligt. Men ingen vet vad ”rätt” är.  Vi gör alla vad vi tror är det bästa. Och vi tror olika.

Om du kan; titta istället in i din egen cirkel. Och fundera:
Hur kan och vill du vara en resurs, just nu?
Vem eller vilka kan du connecta med och supporta?
Vilka gåvor kan dela med dig av just nu?                                     
När du låter dig själv vara betydelsefull för andra, hjälper du dig själv.
Vitamin för din själ.  

Om oro, ensamhet och ovissheten tar ett grepp om dig.
Ta ett djupt andetag. I stället för att fly in i nyhetsappen, det tredje glaset vin, det femte Netflix-avsnittet i sträck eller vad nu din flykt-default är, ta en dos psykolog-medicin!

Morgonmedicin:
När du vaknar, säg högt till dig själv:  ”Tack för att jag vaknar idag. Tack för att jag vaknar i en säng. Tack för att jag vaknar i ett hem. Tack för att det finns mat i mitt kylskåp och vatten i kranen. Tack för människorna i mitt liv; de jag älskar och de som älskar mig.”

Till frukost-medicin:
Om du tillbringar dagarna hemma, gör ett recept för din dag. Som en maträtt du ska laga.
Se över vilka ingredienser du vill ha i och vad du vill krydda med.

En stund utomhus?
Låta kroppen får röra på sig?
Måltider?
Arbete?
Något nytt du vill lära dig?
Människo-häng?
Checka av nyhetsflödet?
Sociala medier?

Bestämt sedan dosen.
Vill du ha 1 tsk eller 1 L nyhetsflöde under din dag…?  
Vilken är huvudingrediensen?

Sen skriver du ner receptet.
Först skala, hacka, skära förbereda. Hur lång tid tar det?
Hur länge i ugnen? Var realistisk när du bedömer tid.
Matlagning, och livet, tar ofta mer tid än vi vill ge det.

Under dagen-medicin:
Ja, du förstår tanken (hoppas jag 🙂
Antingen leder du dig själv genom dagen på ett sätt som känns närande ock värdefullt för dig. Din människohjärna är din bästa vän här och den blir sååå glad när den får hjälpa dig att planera!

Eller så kommer din däggdjurshjärna styra dig med sina impulser. 
Men du vet ju vad du brukar hamna när den tar kommandot…

Och förstås: gå ut i naturen!
Har du inte gjort det förr så luta dig mot ett träd och känn dess stabilitet, rötternas kraft. Titta på ett öppet vatten och ta in ljuset, rörelsen, ljudet.
20 min räcker för att reglera ditt nervsystem att lugna sig. Resten är bonus.

After Work-medicin:
Håll kontakt! Vi är sociala djur, fast vi glömmer det Ibland när vi tror att det viktigaste av allt är att prestera och leverera. Ring, texta, facetajma eller vad som helst. Stay connected!
Visa dig själv att det finns människor i ditt liv som är viktiga för dig.
Och låt dig själv vara viktig för andra.  

Kvällsmedicin:
Leta efter något du vill dela med dig av till andra. En resurs, en kunskap du har, något som gör andra glada, en dans eller sång eller saga du vill berätta. Internet och sociala medier kan vara till din tjänst om du vill!

Medicin till natten:

Förbered för en lugn natt.  Ta några lugna andetag. Skaka kroppen mjukt. Ge eller ta emot beröring om det finns tillgängligt för dig. Gör en eller två mjuka yoga/ strechrörelser. Lyssna på något som gör dig lugn. Natta dig själv med omtanke.

Och fyll upp ditt vitaminförråd med det du tycker om och får näring av.
Så du stärker ditt själsliga immunförsvar.
Och kom ihåg;
This too shall pass