Mina böcker

Anknytning och samspel i barnhälsovården

Terapeuten Emelie:

”Eva! TACK För din nya fantastiska bok! Du förstår inte, den kom som en räddning nu precis när jag har fått en patient som fastnat i rädslan kopplad till sex och intimitet. Så lättläst, tydlig och enkel att använda sig av i terapirummet! Så tacksam! Allt gott till dig och tack för allt du gör!”

Läsaren Lotta:

Beställde din bok och känner en känsla av lättnad och sorg, frustration och förståelse på samma gång! Den beskriver vissa saker så klockrent. Det får mig också att förstå varför terapin jag ändå försökt mig på i så många olika omgångar jag har funkat. Fina övningar att försöka lugna kroppen med.

”Sex efter trauma. Från rädsla till njutning.”

Att ha varit med om en kroppslig traumatisk upplevelse kan göra att man utvecklar en stark rädsloreaktion som blir en låsning när det kommer till sex. Traumat kan bestå av allt från gynekologiska undersökningar, förlossningsskador till våldtäkt eller andra sexuella övergrepp.

För att läka från det traumatiska tillståndet och bli trygg med att ha 6 behövs ofta professionellt stöd och behandling. Man behöver hjälp att förstå vad trauma är, hur det påverkar kroppens nervsystem och därmed ens reaktioner. Det behövs också förståelse kring hur könet reagerar vid rädsla och spänning respektive avslappning.

I boken presenteras viktiga nycklar till tryggt sex. Metoden utgår ifrån traumapsykologi, neurobiologi, anknytningsteori och sexologi. Vi får följa ett par på deras resa från på deras resa från ett sexliv påverkat av rädsloreaktioner till avslappnat, njutningsfullt sex. Boken är fylld med teoretisk kunskap och avslutas med konkreta avslappningsövningar och läkningslekar.

Boken vänder sig till professionella som möter personer och par där trauman påverkar sexlivet som psykologer, sexologer, socionomer, psykoterapeuter, barnmorskor och gynekologer.

    Vad säger Bibliotektstjänst om boken?

    Eva Lyberg skriver lättläst, levande och engagerat om att hitta trygghet efter att ha varit utsatt för skrämmande händelser. Hon är praktiserande psykolog och terapeut med gedigen erfarenhet av att stödja heterosexuella par vars sexuella samliv hotas av den ena partens rädsla för närhet och fysisk kontakt, till följd av trauma. Framställningen bygger på en kombination av neurologiska och psykologiska förklaringar, och är översiktligt disponerad rent grafiskt. Den är indelad i sex avsnitt, där olika nycklar till förståelse av detta synnerligen komplexa problem introduceras. Faktaavsnitten avrundas med tips på övningar, som riktar sig både till professionella stödjare och till den som utsatts. Det är hoppfull läsning, som visar att helande är möjligt, också för den som blivit allvarligt skadad. Sex efter trauma är en användbar handledning för dem som lider av PTSD och alla som arbetar med utsatta människor, inom exempelvis familjeterapi och kvinnojoursverksamhet.

    Maria Nyman, lektör Bibliotekstjänst

      Anknytning och samspel i barnhälsovården

      Eva, jag jobbar som MBHV-psykolog och har nu läst din bok om anknytning och samspel. Jag uppskattade den så mycket! Vilken fin ton och röst den är skriven med. Som läsare får jag en känsla av att jag kan klara av att vara en trygg famn. Vilken bra bok att rekommendera till alla nya BHV-sjuksköterskor och psykologer. Finns också bra passager att ta med till barnmorskor. Uppskattade också verkligen din kärnfulla beskrivning av ”good enough”.

      Anna, MBHV-psykolog

      “Författaren utgår från olika nycklar, bland annat, om anknytningsstödjande förhållningssätt vid samtal och vägledning och att vara observant på föräldrarnas samspel med barnet. Boken är mycket bra, lättillgänglig och pedagogiskt skriven med ett psykologiskt perspektiv på arbetet i barnhälsovården.”

      Therese Nordholm, lektör Bibliotekstjänst

      “Anknytning och samspel i barnhälsovården”

      Den nyblivna föräldern står inför en hisnande uppgift. Frågorna är många och stora och föräldern behöver stöd för att utveckla självförtroende i föräldraskapet. Men vad behöver föräldrar veta och förstå om sitt barn och vad behöver du som BHV-sjuksköterska veta för att kunna ge den support de behöver? Den här boken hjälper dig att i din yrkesroll på bästa sätt hjälpa föräldrar att samspela med sitt lilla barn.

      Med utgångspunkt i anknytningsteori och modern utvecklingspsykologi kommer den här boken hjälpa dig att bättre förstå hur samspel, anknytning och barns utveckling hänger ihop. 

      De teoretiska delarna varvas med exempel från vardagliga möten i barnhälsovården. Du kommer få ett antal anknytningsstödjande nycklar att använda för att hjälpa föräldrar att få anknytningen och samspelet med barnet att fungera bra.

      Sist i boken presenteras psykologens perspektiv på vanliga frågor från föräldrar samt nycklar för hur du som profession kan ta hand om dig själv.

      Boken Anknytning och samspel i barnhälsovården vänder sig till sjuksköterskor och läkare inom barnhälsovården, även inom barn- eller neonatalsjukvård, barnmorskor på barnmorskemottagning, förlossningsklinik, BB och amningsmottagning. Även psykologer, socionomer och handledare för personalgrupper som möter barn och familjer har nytta av boken.

      Ur innehållet:

      • Vad är anknytningssystemet?
      • Anknytningsmönster hos barn
      • Anknytningsmönster hos vuxna
      • Vad är omvårdnadssystemet?
      • Hur barnet utvecklas genom samspel
      • Nycklar för att förstå utmaningar för barnets anknytning
      • Nycklar till hur du på BHV kan stödja anknytningsrelationen
      • Anknytningsstödjande förhållningssätt
      • Psykologens perspektiv på vanliga föräldrafrågor
      • Dina egna nycklar – vad behöver du?