Du vet de där orden någon säger som liksom etsar sig fast i minnet. Ofta bara en mening eller två.

I mitt minne: det nya millenniet har precis börjat. Jag sitter med min nyfödda, förstfödda son i famnen i radhusköket. Nervös. BVC-sjuksköterska Ann- Christine sitter mitt emot mig. Med lugna röst säger hon: ”Första månaden är kaos. Men de flesta glömmer det när den är över.” 

Och plötsligt känner jag mig så normal! För även om det kanske inte kändes som kaos för mig så var det så helt annorlunda för jag hade tänkt mig att komma hem med min lilla!

Jag som hela mitt liv har tagit hand om barn på olika sätt kände mig rådvill och handfallen. Var inte alls den där självklara, självsäkra mamman jag hade trott skulle födas fram med barnet. 

Visste inte hur jag skulle göra när jag skulle bada honom. När amningen strulade. När han en vecka gammal grät och kinkade, fast jag gjort allt. Min syster, fyrabarnsmamman, fick komma och visa, peppa.

Så småningom började jag känna mig tryggare som mamma. Lärde känna min bebis och kom ut ur kaos-bubblan.

Sen blev jag mamma-psykolog. Har genom åren träffat så många nyblivna mammor. Som beskriver inte bara första månaden, utan hela fjärde trimestern som kaotisk. Ibland längre. 

Inte sällan låter det som hon varit med om trauma. Så hög har oron och stressen varit. Den första mammatiden präglad inte bara av otillräcklighet och osäkerhetskänslor. Utan också av rädsla, maktlöshet, mörka tankar som jagar. Och en djup ensamhet, fysisk men också känslomässig. Särskilt när andra säger ”Du njuter väl av den här tiden?”

Vissa saker inte går att förändra utan behöver accepteras. Som att fjärde trimestern är en stor övergång, transition, för både bebis och mamma. 

Men en hel del går att göra! Både du som har den framför dig och du som är i den. Om du inte bara vill överleva, utan också vara trygg i att uppleva, fjärde trimestern. 

Som vad då, undrar du?

Här är mina förslag: 

  • Titta bakåt. Vad har du erfarenheter av vad och hur en mamma är? Det kan du använda som näring för nästa punkt: 
  • Titta framåt. Hur vill du vara, som mamma? Vilka förebilder har du?
  • Planera fjärde trimestern tillsammans med andra vuxna som kommer finnas runt bebisen och dig.
  • Planera för dig själv, vad du behöver och vill ha omkring dig den tiden för att må så bra som möjligt. 
  • Om du vill amma: lär dig så mycket du kan om amning och om vart du ska vända dig för att få hjälp om det strular.
  • Läs och lär om vad nyfödda bebisar kan och klarar. Ju mer du vet om hur din bebis funkar desto lättare kan du supporta din lilla.
  • Gör vad du kan för att släppa förväntningarna! Kanske blir fjärde trimestern lugnare plats än du trott. Kanske mer utmanande än du kunde ana. Du kan inte styra hur det ska bli. Men:

Tänk som hur du förbereder en resa till en ny plats. Du kan inte styra över väder, pandemier och krig. Men du kan kolla in väderprognoser, packa både paraply och solkräm, höra med andra som varit där om vad de rekommenderar. Fundera och planera så det kan bli bra, väl medveten om att livet ibland stökar till det hur väl vi än förberett oss.

Jag tycker denna tid i livet är så spännande! Det händer så otroligt mycket, både med dig som mamma och med den lilla och med ert samspel. Genom åren har jag tok-fokat på bebisutveckling, även prematura barns, anknytningen och samspelet med föräldrarna som börjar redan under graviditeten. Och i föräldrablivandets psykologi. Vilka utmaningar och möjligheter du möter när du blir mamma.

För dig som vill ha mer inspo och support inför eller under denna period har jag satt ihop en föreläsning Må bra i fjärde trimestern. Som en guide, för att hjälpa dig. Att göra det du kan, för att det ska bli så bra det går, för dig och din lilla.