Du är mamma nu. Men vad hände, med dig?

I Tarot-kortleken finns ett kort som heter Tornet. Det visar hur starka krafter får ett stabilt torn att helt rasa samman till grunden. Kortet symboliserar omvälvande förändringar. Precis det som händer när du bli mamma. 

För det är ju som om hela din gamla identitet plötsligt bara rasar. Känslan av att du inte längre vet vem du är. Kanske hade du tankar kring vem du skulle bli när du blev mamma. En önskan. En föreställning om dig själv i mammalivet. 

Eller kanske har du/ hade du mest oro och osäkerhet. För hur det ska gå, bli. För barnet. För dig. För dina nära relationer. 

När du väl blivit mamma så vet du att det finns absolut ingen väg tillbaka till ditt ”gamla jag”. 

Men är DU borta för det? Eller vad finns kvar av den du var innan?  Och hur ska du i det här nya livet få plats med dig, den du är, utöver mamman? Och hur ska du ens kunna veta vad det är du vill, när du så upptagen av att lyssna in och försöka förstå vad din lilla vill och behöver. När det du mest av allt längtar efter kanske bara är att få sova.

Känslan av att ditt torn, din gamla identitet har rasat kan kännas som att tappa fotfästet. 

Men vet du. Tanken är inte att du ska lappa ihop det torn som har fallit sönder. Tanken är inte att du ska bli ditt gamla jag igen. 

För så här är det: något nytt håller på att växa upp, växa fram. Den du är som människa, nu när du också är mamma. Låt det ta tid. Ha tålamod med dig själv. 

Och allt det där du vill VETA nu. All din osäkerhet. Kom ihåg: ibland är det inte svaren utan frågorna som hjälper dig mest. 

Vad är det som gör ont i dig, just nu? 
Vem vill du vara, som mamma? 
Vad behöver du, just nu?
Vad längtar du efter och drömmer om? 

Låt svaren ta tid att formas. Var nyfiken på dig själv. På vad det som rasat, vad du inte längre vill bära med dig av din gamla identite. På det som nu tar form. Kanske inte ett nytt torn ska skapar runt dig utan kanske är ett träd på väg att växa upp där tornet förut stod? 

Att bli mamma är ingen resa. Det är som att landa i ett nytt land och du kommer aldrig kunna komma tillbaka till det gamla. Så mycket nytt du behöver lära dig, förstå, omfamna, utmanas av. Men vi är många, många som möter dig där! Som vet om utmaningarna men också förändringarna. Mammalandet är så stort! Och du är så varmt välkommen! 

Mina varma tankar till dig i förändringens tid. 

Må du hitta dina rötter, näring och värme till ditt växande och en trygg plats i mamma-landet.