Är du en av dem som står vid dörren och tvekar? Vill bli hel. Trygg igen. Kunna lita på andra. Kunna lita på dig själv. Men hur ska du kunna veta om någon vill dig väl eller kommer skada dig?

Kanske har du ändå sex. Utan att njuta. Eller så har du hittat sätt att ha sex på som egentligen inte ger dig så mycket näring och värme. Men där du har kontroll. Eller så gör du allt för att undvika sex över huvud taget.

Det är rätt lätt att förstå att du inte vill öppna dörren till minnesbiblioteket och börja läsa högt för en terapeut ur dessa böcker. Och kan du lita på terapeuten? Att hen inte tycker du överdriver? Eller tänker att det var väl inte så farligt, det du var med om…? Eller själv blir rädd, inte orkar ta in hur rädd du blev, gå med dig in i det värsta som hänt dig. Eller rädd att hen inte tror på dig.

Ditt rädslosystem vill hjälpa dig att känna dig trygg. Ett recept som rädslan gillar är undvikande. ”Ha inte sex. Gå inte till en terapeut. Berätta inte. Titta inte på dina minnen. Det kanske bara blir värre. Du vet ju inte. Verkar dumt att chansa. Gör något annat istället. ”

Rädslan vill dig väl. Vill skydda dig så du inte blir sårad igen. Men den är inte så intresserad av att du växer och utvecklas. Bara att du håller dig oskadd. Och den är hellre ”safe than sorry”. Den kan gå med dig i att välja att göra sånt du inte alls mår bra av, flyktbeetenden av olika slag. Hellre än att gå in i skuggorna och lysa upp och se vad som finns där.

Så det krävs mycket mod att välja att hela sexuella trauman. En önskan om att komma till en plats där rädslan inte styr vad du gör eller inte gör, utan där du gör det du själv vill och önskar. Det behövs tillit till dig själv. Och att du känner dig trygg med en terapeut och med själva metoden. 

Det är stort för mig som terapeut att få följa en person som väljer att gå den vägen. Så här berättar Johanna, som valt att dela med sig om sin väg till läkande:

”När min hjärna bestämde sig att öppna den svarta lådan till minnet av de sexuella övergreppen som jag utsatts för som barn så fanns det ingen återvändo. Minnena tog över min kropp och min hjärna och jag upplevde de traumatiska händelserna om och om igen. En doft på tunnelbanan var en trigger eller ett ljud på min arbetsplats eller alla män som fanns överallt.

Jag upplevde enorma känslostormar av dödsångest, skräck, skuld, skam, ja listan kan göras lång, PTSD i sin mest akuta fas var ett faktum.

I denna hopplöshet och förtvivlan så mötte jag varma Eva. Redan vid vårt första möte när hon visade mig till min trygga plats och gav mig små enkla tips på hur jag kunde ge mig själv trygghet så kunde jag se en strimma av ljus i mörkret. Genom EMDR-behandlingen bromsade Eva mitt nervsystem och min hjärna kunde förstå att övergreppen hörde till det förflutna och att traumat inte skedde nu.

Det krävs ett stort mod att gå in i ett sexuellt övergrepp och det krävs en terapeut som man kan lita på för att våga göra det. Eva är extremt inlyssnande och empatisk vilket gjorde att jag kände mig tryggt hållen av henne genom varje behandlingstillfälle. Eva kunde med sin kunskap och erfarenhet inom området förklara varför min kropp och mina känslor reagerade på ett visst sätt, vilket var otroligt befriande för jag trodde jag höll på att bli galen.

Genom EMDR-behandlingen så kom jag i kontakt med mitt inre barn och alla känslorna föll på plats.  Idag är jag tack vare Eva’s hjälp stark inifrån och hela vägen ut. Det sårbara utsatta barnet får ta plats tillsammans med den starka överlevaren.

Jag är så tacksam för att Eva hjälpte mig tillbaka till ett ljusare liv där jag kan känna trygghet och tillit till mig själv och andra människor. Hon gav mig fantastiska verktyg som jag kan bära med mig för resten av livet.”

Johanna

Vad är då EMDR? Hur gör man? Vad händer? Hur går läkningen till?

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) är en metod baserad på modern neurobiologi och kogntitiv neurovetenskap. Den ger oss en access direkt in i minnesbiblioteket, där trauman och smärtsamma minnen finns lagrade. Men till skillnad från vad många tror så behöver vi inte alltid prata och berätta om allt vi varit med om. Det är inte pratande som läker här, utan att du kan komma i kontakt med dina lagrade minnen, här och nu, i ett tryggt rum där jag som terapeut är en trygg person, samtidigt som dina ögon kommer röra sig från sida till sida (vilket kallas Bilateral Stimulering).

I terapirummet är du inte ensam.  Jag är med dig, hela vägen in i minnesrummet. Och jag leder dig ut därifrån. Efter varje session stänger vi dörren med visshet om att det går att öppna och jobba vidare senare.  Du går lugn och trygg ut genom terapirummet.

Jag upplever det som att EMDR samarbetar med ditt psyke, nervsystem, undermedvetna eller vad vi nu ska kalla det. Ditt psykiska immunförsvar. Den del av dig som vet hur du bäst och effektivast kan läka dina trauman.

Under en session kan mycket hända. Du kan känna dina minnen i kroppen. Du kan uppleva alla möjliga slags känslor. Det kan komma alla möjliga tankar.

Medan du bara uppmärksammar vad som bubblar upp i dig, rör jag min hand framför dig. Rytmiskt från sida till sida följer du mina fingrar med blicken. Du märker hur det hjälper dig att komma igenom dina försvar och rädslor.

Mjukt öppnas dörren till minnena upp. Samtidigt är du förankrad här och nu, i lugn och trygghet, genom min närvaro och att du rör ögonen rytmiskt.

Efter ett tag är det som om du kommit igenom minnena och landar på andra sidan. I centrum av dig själv. Jag hjälper dig att förstärka känslan av lugn som brukar komma i slutet av en session. Ditt nervsystem aktiveras i det parasympatiska läget och hjälper dig att finna stillhet och trygghet samtidigt.

Du upptäcker då att du faktiskt är här och nu. Att det hemska inte händer längre. Det är ”bara” ett minne. Du behöver inte vara rädd längre. Du kan lita på dig själv, känna din kraft. Förstå att du var utsatt och respektlöst behandlad. Inse på djupet att du aldrig någonsin varit skyldig till det som hände. Nu ser du det så mycket klarare.

Du kan behöva fler sessioner för att möta olika tankar, känslor och kroppsminnen innan du känner dig klar. Nervsystemet släpper taget om smärtsamma minnen lite i taget, så mycket som du orkar.

Så småningom är du igenom. Landar på platsen av tillit och kärlek till dig själv. I en önskan att ge dig själv det du längtar efter och behöver.

Du återerövrar platsen av att sex är något du väljer. När du vill. Hur du vill. Med vem du vill. Och där sex är en väg till njutning, näring, avslappning och kärlek. För dig.

Läs mer om EMDR på min hemsida eller på EMDR.se

Ett PS.
Många forskare är intresserade av den faktiska effekten av EMDR. Några som intresserar sig för hjärnvågornas aktivitet har upptäckt att de lugnar sig under ögonrörelserna och går in i Delta-läge. Det är samma hjärnvågsaktivitet som i sömn,  Slow Wave Sleep (SWS). Detta sker i EMDR samtidigt som klienten är i kontakt med smärtsamma minnen. Under sömn bearbetar och omstrukturerar hjärnan minnen. Så hjärnvågornas förändring under EMDR antas kunna vara en del av den helande effekten.(Har själv noterat att många klienter blir väldigt trötta efter en session och kan sova ovanligt mycket efteråt, förmodligen något som förstärker den läkande effekten). Forskarna skriver: ”SWS appears to have a key role in memory consolidation and in the reorganization of distant functional networks, as well as Eye Movements seem to reduce traumatic episodic memory and favor the reconsolidation of new associated information. The SWS hypothesis may put forward an explanation of how EMDR works, and is discussed also in light of other theories and neurobiological findings.

Från tidskriften Frontiers in Psyhology, publicerad 07 November 2017. Artikel: Eye Movement Desensitization and Reprocessing and Slow Wave Sleep: A Putative Mechanism of Action. Marco Pagani1 , Benedikt L. Amann2,3,4 , Ramon Landin-Romero5,6 and Sara Carletto7 * 1 Institute of Cognitive Sciences and Technologies (CNR), Rome, Italy, 2 Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions, Centre.