Äntligen Sommar!!! Ledighet. Som vi väntat. Så välbehövligt. Efterlängtat.

Vad väntar dig? Vad förväntar du dig? Semester? Kliva ut ur vardagen? In i… ja vadå?

Så många ouppfyllda behov som vill ta plats, knackar på.

Din (och min) längtan efter dagar som är mjuka, varma, flödande istället för kravfyllda, strukturerade och uppstyrda.

Det trixiga är att vart vi än går har vi våra egna hjärnor, psyken och nervsystem med oss. Om vi ofta tänker och känner en otillräcklighet i oss själva i vardagen finns risken att det mind-setet följer med in i ledigheten. Been there…

Jag minns min första aha-upplevelse av det när jag som halvdeppig 18-åring kom till Paris och trodde att lyckan väntade där. För att, nästan som i chock, upptäcka att jag själv, med de problem jag hade inom mig, liksom hade slunkit med i bagaget och i allra högsta grad var närvarande.

Du känner säkert igen dig i det. Tänk om vi kunde lämna våra hjärnspöken hemma under semestern!

Men det funkar ju inte så. Det är inte alltid så lätt att ”ta bort” det som är jobbigt. Ibland behöver vi acceptera att det finns där (inte samma sak som att gilla det). Tankar, känslor, situationer, beteenden.

Ett sätt att ändå förändra det du vill förändra är att vända blicken åt ett annat håll! Börjar leta efter sån’t du vill fylla på med. Gör saker du tycker om att göra.  Tänk mer på sån’t du tycker om att tänka på. Häng mer med människor du mår bra av att hänga med. Och på platser du mår bra av att vara på.

Prova och se vad som händer om du för en stund släpper fokus och kraft på att få bort det jobbiga och istället bjuder in mer av det du vet att du mår bra av.

Och semesterförväntningarna. Hur kan du göra för att minska trycket från dina inre krav, från förväntningarna på dagarna som väntar, från förväntningarna på hur andra människor ska bete sig, från förväntningarna på dig själv?

Hur kan du möta semesterdagarna och dig själv med ett mjukare förhållningssätt? Mer avslappnat?

Ja, en bra början är att spana på dig själv! Titta in på din förväntans-agenda. Vad står det där? Långa, varma, soliga dagar? Skön samvaro med dina favoritmänniskor (där ni alla är i känslomässigt och socialt högtrycks-läge)? Äntligen ”få” tid att läsa och lyssna? Bara vara? Vad förväntar du dig att sommarledigheten ska komma med, som ett brev på posten…?

Och vad händer om det inte blir som du tänkt? Om lågtrycket kommer på långbesök? Om favoritmänniskorna vill göra annat än du? Om du, eller någon av dem, har inre lågtrycksdagar? Om praktiska göranden fortsätter att kräva din tid, mer än du vill? Om du upptäcker att du knappt kan koncentrera dig på att läsa längre? Känner du hur besvikelsen lätt lurar runt hörnet?

Här är mitt förslag: Fundera över om du kan släppa en del av förväntningarna. Klura på om du under din semester istället kan skapa några nya upplevelser för dig själv. I det lilla, vanliga, vardagliga. Små, men återkommande, mönster gör stora avtryck. Kan du bjuda upp dig själv till dans i att göra något du ofta gör, på ett helt annat sätt än du brukar? Det finns mycket att välja bland!

Här är min Omvända Invanda Mönster-lista för sommaren 2019:

  1. Kliva ur spegeln = Låta bli att spegla mig i någonting alls under en lång period
  2. Prova nya mobil-mönster = Lägga undan helt i hela dagar. Ta bort sociala medie-appar i några dagar (hur många dagar kan/vill jag klara?). Låta bli att skriva o läsa mail några dagar.
  3. Göra en sak i taget = Bestämma en dag. Välja en (1) aktivitet för den dagen. T ex vandra. Eller läsa. Eller yoga. Eller skriva. Eller pyssla med stugan. Eller umgås med en favoritmänniska eller fler. Bara det den dagen. (Plus förstås äta och chilla!)
  4. Dansa minst 5 minuter varje dag. = Sätta på musik som gör mig glad. Låta kroppen röra sig så som den vill just den dagen. Njuta av rörelsen, glädjen och låta endorfinerna sprida sig.
  5. Spänna tacksamhetsmuskeln = Varje morgon och varje kväll tänka på 3 saker jag känner mig tacksam över. Känna och tänka det hela vägen in i hjärtat.

Annat förslag:

  1. Välja alkoholfritt = Om du är en av många som tycker att alkoholen är en av de viktigaste ingredienserna i en semester så lek med möjligheten att vara utan några dagar/ en vecka. Bara för att se vad som händer. 

Hoppas min lista och mina tankar kan inspirera dig till en egen! Vad jag vet med min lista är att den är helt oavhängig av både inre och yttre lågtryck. Är så nyfiken på vad jag kommer skörda ur det jag vill prova!

Lycka till med ditt utprovande och utforskande av nya vane-vägar!